TÜKÖR MÓDSZER


„Nem az a cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, hanem, hogy mi emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és értsük meg őt, hogy mi miért történik.”

  A természetben élő embernek, a pásztornak, vagy az indiánnak régen nem kellett bajlódnia a kutyájával. Nehéz elképzelni, hogy a régi magyar filmekben Csortos Gyula hátterében a pásztor kergeti a kutyáját, mert az nem jön vissza. Vajon, miért működött ez nekik, és mi változott azóta…?
      A Tükörmódszer a Népszigeti Kutyaiskolán született sok éves kutatás eredményeként. Nevét onnan kapta, hogy a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, mit csinálunk jól, vagy rosszul. Csak ezeket a visszatükröződéseket fel kell tudnunk ismerni.
  A Tükörmódszer hármas tagolásával lépésről-lépésre egyszerűvé és átláthatóvá igyekszik tenni az ember és a kutya kapcsolatát. Ezek a való életben összefonódva támogatják egymást, és bármelyik nélkül meginoghat a kutya-gazda jó viszonya.

 

Viszonyunk rendezése:
Ösztönkezelési technikák segítségével– ez a témakör leginkább a tükör módszer saját kutatásain alapszik, és fantasztikus eredményeket értek el ezen a téren. Az ösztönkezelés segítségével megismerhetjük a kutya lényét, ösztönvilágát. Megérthetjük, miből alakulnak ki együttélésünk problémái, és megtudhatjuk, hogyan kell kezelnünk azokat. Lényegében a gazdik megtanulják, hogyan alakítsák ki a kapcsolatukat a kutyával, hogyan lehet a kutya saját nyelvén lekommunikálni, hogy kinek hol a helye és hogy tudunk azzá a vezetővé válni, akit a kutya keres bennünk, akinek anno ősei átadták az irányítást.

Tanítás:
Sokféle módszer létezik, a ma ismert leghatékonyabb a klikkerképzés, melyet a Népszigeti kutyaiskola elsők között sajátított el Magyarországon, és nagy szerepet vállalt a terjesztésében is. Az ő gondozásukban jelent meg az első magyar nyelvű klikkeres könyv is. A klikkerképzés mellőz minden erőszakot és kényszert a tanítás során, és az ösztönkezeléssel remekül kiegészítik egymást. Így a közös munka élmény kutya és ember számára egyaránt, nagyban javítja a kutya-gazda kapcsolat minőségét, a két lény közötti kommunikációt, segítségével a kutya tanulási képessége oly mértékben megnő, hogy bármit megtaníthatunk kutyánknak, az átlagosnál nem nagyobb energia-befektetéssel.

Életmód:
Arról szól, hogyan őrizhetjük meg kutyánk egészségét, miként biztosíthatunk neki kiegyensúlyozott, teljes életet. A városba kerülő, energiáktól duzzadó kutyák ma már többnyire nem látnak el hasznos feladatokat, „csak” családtagként élnek velünk. A bennük rejlő ösztöneiket, energiáikat nem tudják levezetni, ami belső feszültséget gerjeszthet a kutyákban. Ez viselkedési zavarokhoz (agresszióhoz, a környezet rombolásához) és akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. A megoldás a megfelelő életmód biztosítása. Meg kell találnunk azokat az elfoglaltságokat, ahol kutyánkat fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is megdolgoztatjuk, legyen ez egy nagy séta az erdőben, úsztatás, valamilyen kutyás sport, vagy felkészülés egy vizsgára, versenyre…
A tudatos gazda ismeri saját maga és kutyája képességeit. Tisztában van a kutya igényeivel, következetes vele szemben, odafigyel a környezetére is.

Forrás: Tükör Módszer