SZABÓ ANIKÓ

Kutyáim neve és fajtája: Mira  a jack russel terrier és Hádész a foxterrier, akit 4 éves korában fogadtam örökbe.
Számomra a kutya és amiért szeretem: A kutya egy tanítómester. Nap mint nap tanulok újat a kutyáktól, kutyákról, de a legnagyobb mesterem a befogadott kutyám, aki megmutatta a gyengeségeimet. Például, hogy nem vagyok olyan türelmes, mint gondoltam vagy, hogy van, amit nem tudok megoldani. Minél többet tudok a kutyákról, annál ostobábbnak érzem magam a témakörben.
Amiért a Tükör Módszert választottam: Amikor a Tükör Módszert megismertem, volt egy saját, számomra jól működő-együttműködő kutyám, akivel bárhol tudtam póráz nélkül sétálni, trükköket gyakorolni, és akivel agility versenyekre jártam. Viszont, mint agility oktató, nem tudtam átadni, hogy ezt hogyan értem el. A módszertől azt vártam, hogy segít megoldást találni arra, hogyan segítsek a tanítványaimnak, hogy a kutyáik szót fogadjanak. Aztán szerelem lett villámgyorsan, és 2 nap után már a saját suli nyitását fontolgattuk, tervezgettük.
A módszerben magát a szemléletet szeretem. Mindenkinek kicsit mást jelent a Tükör Módszer, de szeretném hinni, hogy a szemlélet az, ami megfogja az embereket, és tanulásra, még jobb önismeretre serkenti őket.
Számomra az Ebtanoda: Ez a munkahelyem. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek csinálni.
Legemlékezetesebb pillanat kutyámmal és a Tükör módszerrel: Az a pillanat egy folyamat eredménye volt, inkább felismerésnek mondanám. Mióta tudatosabban nézem a dolgokat magam körül, sokkal jobban megismertem az öreg kutyámat is. Most már tudom, hogy az ő viselkedése, más kutyákra való reagálása mit mutat meg idegen kutyák esetében a másik kutyáról.
Legkedvesebb emlékem az Ebtanodán: Oktatóként sok ilyen emlékezetes pillanat van. Azokra gondolok, amikor a gazdik felismerik, hogy a sulin Ők tanulnak. Vagy amikor rájönnek, hogy a kutya szemszögéből nézve egy-egy esemény egész más jelentőséggel, tartalommal bír, mint emberfejjel gondolkodva.
Amiért az Ebtanoda csapatának tagja vagyok: A suli egyik alapító tagja vagyok, bár korábban sosem akartam saját kutyaiskolát, és annak 365 napra kiterjedő felelősségét. Csapatban dolgozni nehéz és felemelő egyszerre.  De annál nincs jobb érzés, mint amikor a közös cél és szemlélet segítségével olyan csapatban dolgozhatok, ahol már sokszor előre tudjuk egymás reakcióit, és szavak nélkül is tudjuk, hogyan dolgozzunk össze a pályán.
Terveim az Ebtanodával és a Tükör Módszerrel: A kutyák jóléte. Hogy megértsék a gazdák, hogy nem annak a kutyának van jó dolga, akit halálra tömnek, szeretgetnek, és az ágyban heverészhet. Galád módon két csoportra szoktam osztani a kutyatartókat: kutyás és kutyája van. Az utóbbi leginkább csak a maga szemszögéből nézi a kutyát, az előbbi viszont a kutyája igényeit is figyelembe veszi. Reményeim szerint a sulink rengeteg gazdát változtat kutyássá.