LÉNÁRT SÁNDOR

Kutyám neve és fajtája: Cserke kutyám  airedale terrier szuka, felvértezve az airedale-ek humorérzékével, terrieres önérzetével, önállóságával egyaránt.
Számomra a kutya és amiért szeretem: Gyerekkoromtól fogva imádtam a kutyákat, de nem lehetett, mert „Lakásban nem tartunk kutyát kisfiam!”… Aztán hosszú kollégiumi, majd albérleti évek és egyszer csak azon kaptam magam, hogy ha nem sietek, ez az élet kutya nélkül fog lezajlani! Úgyhogy léptem és megérkezett Cafka AZ airedale terrier, akivel az életünk pontosan olyan teljes lett, amilyennek olyan sokszor elképzeltem. Sajnos egy fertőzés miatt fájóan kevés időt maradt velünk és az elvesztése még annál is rosszabb volt, mint ahogy „elképzeltem”. Nem akartam másik kutyát! De teltek a hetek és rájöttem, hogy innen már nincs visszaút, KUTYA, AZ KELL. Megérkezett Cserke, akivel azóta is „gyűrjük” egymást (többet) jóban-(mint) rosszban. Ha „hivatalosabb” akarnék lenni, azt mondanám: számomra  a kutya kapocs a természethez, annak világos, tiszta, néha vad törvényszerűségeihez, világához. Természetesen elválaszthatatlan társ is, akivel üdítően egyszerű  és tiszta kapcsolati minőségben élhetek…mert ez is igaz.
Amiért a Tükör Módszert választottam: Ami először megfogott a Tükör Módszerben az a pozitív megerősítéses tanítás! Egyrészt „zsigeri érzés” volt, hogy úgy akarom tanítani a kutyámat, hogy az neki is „jó buli” legyen, másrészt akkoriban, amikor Cserke kölyök volt, már belefolytam az agility edzések vezetésébe is és egyértelmű volt számomra, hogy a JÓ tanítás nem alapulhat kényszeren! Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy éppen ebben az időben indult Pécsen egy TM-tanfolyam, ahová beiratkoztunk és emlékeim szerint szinte napok múlva már a saját TM-suli gondolata is megfogalmazódott bennünk. Tényleg nagy szerencsénk volt, mert  ezeken a tanfolyamokon a TM legjobb oktatói „adták egymás kezébe a klikkert” és láttak el olyan útravalóval, amit azóta is nap, mint nap hasznosítunk. Természetesen az is kiderült, hogy a Tükör Módszer egyáltalán nem csak a pozitív megerősítéses tanítás, hanem egy olyan komplex rendszer, ami a kutyázásban egyetemes értékek mellett nagyon rugalmasan idomul a modern kori kutyatartásban jelentkező kihívásokhoz, problémákhoz is. És az is kiderült, nem mindig fenékig tejfel belenézni abba a bizonyos tükörbe, akár a saját kutyámmal való viszonyban, akár – oktatóként – az emberekkel való viszonyban. Mert a TM a kutyázáson keresztül „furcsa módon” minden más kapcsolatunkra is hatással van.
Számomra az Ebtanoda: Ma már az állandó elfoglaltságot jelenti … és a helyet, ahol folyton „adok-kapok” szituációkba keveredek. Úgy tűnik, én vagyok az, aki tapasztalatot, tudást, élményeket ad a gazdáknak (és persze remélem, így is van), miközben rengeteget tanulok, tapasztalok általuk. Új nézőpontokat, szemléletmódot igyekszem átadni, miközben a reakcióik által folyamatosan változok, alakulok magam is… és persze az Ebtanoda jelenti a helyet, ahol annyit kutyázhatok, amennyit akarok!
Legemlékezetesebb pillanat kutyámmal és a Tükör módszerrel: Ez a megválaszolhatatlan kérdés! Gondolkodás nélkül: tanfolyamok, amik során elfehéredett arcú gazdák csatolják le a pórázt és látják meg kutyájuknak azt az oldalát, amit addig még soha, tapasztalják meg, hogy a kutyának a póráz nélküli szabadság nem a világgá szaladást, hanem a gazdával való közös lét örömét jelenti. Szemináriumok, amikor mi is szivacsként szívtuk magunkba a tudást. Életmód-programok, amik során igazán megtapasztalhattuk, milyen a KUTYA akkor, amikor azt teheti, amire teremtetett… Lehetetlen egy pillanatot kiragadni.
Legkedvesebb emlékem az Ebtanodán: Ld. az előző rész első mondatát! De azt hiszem számomra a legszebb pillanatok mindig azok, amikor „kutyanyelvről fordítunk! Amikor értjük a kutyák egymás közti kommunikációját, amikor az, vagy úgy történik, amit „előre látunk”, mert a kutyák elmesélik, mi fog történni. De senki ne higgye, hogy rajtunk van Salamon király gyűrűje! Ez egy állandó tanulási folyamat, amiben bizony néha rosszul fordítunk – vagy csak sokat pepecselünk a fordítással  -, amit a kutyák azonnal jeleznek és még több figyelemre, odaadásra serkentenek, mert a kutyakommunikáció megértése feltétlen figyelmet és empátiát igényel, de az eredmény lúdbőröztető.
Amiért az Ebtanoda csapatának tagja vagyok: Ez már egyszerűbb!  Alapító vagyok és itt olyan közösség alakult, amit nagyon szeretek, minden jó és nehéz pillanatával együtt. Sok mindenre tanított ez a közösség az évek során, amiért minden tagjának hálás vagyok!
Terveim az Ebtanodával és a Tükör Módszerrel: A cél nem kicsi: az emberek ne kutyát tartsanak, hanem a kutyával éljenek! Tekintsék TÁRSnak és tegyenek meg mindent, ami abból a felelősségükből következik, hogy kutyát vettek magukhoz! Kutyával társként élni nagyon jó „biznisz”!  Mert a „hozama” óriási, csak ezt nem lehet pénzben mérni.